Göğüs Cerrahisinde Robotik Yöntemin Avantajlarını Biliyor musunuz?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte son dönemlerde adını pek çok ameliyatta duyduğumuz “Da Vinci” robotik cerrahi yöntemi; Göğüs cerrahlarının da sıklıkla tercih edebileceği bir yöntemdir. Robotik yöntem, başta akciğer kanseri, iyi huylu tümörler, kistler, yemek borusu ameliyatları, mediastinal kitle ve kistlerin çıkarılması olmak üzere birçok ameliyatta rahatlıkla kullanılmaktadır. Hastaya ve hekime sağladığı konforla adından söz ettiren robotik cerrahi formülü; Hastanede daha uzun kalış süresi, günlük hayata daha hızlı dönüş, estetik sorun, kanama ve komplikasyon riskinin azalması gibi birçok avantaj sunar. Memorial Bahçelievler Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr.Murat Akkuş, göğüs cerrahisi ameliyatlarında robotik işlemin avantajları hakkında bilgi verdi.
İşlem 3 küçük kesi ile yapılıyor
Robotik cerrahi tekniğinden kısaca bahsetmek gerekirse; Hastanın ameliyatı robot, konsol ve kuleden oluşan teknolojik sistemle kapalı (minimal invazif) şekilde gerçekleştirilir. Hastanın vücudunda 1-1,5 cm genişliğinde 3 adet delik açılır ve robot yapılacak ameliyata göre konumlandırılır. Bu kollardan biri kamera portu, biri tutucu, diğeri ise hem yakacak hem de parçalayacak özel bir kol olarak kullanılıyor. Hekim, konsol üzerinden robota komutlar vererek, hasta yatağında hekim ile koordineli olarak ameliyata devam ediyor. İşlem sırasında gerekli ameliyat robotik kollar yardımıyla kapalı alanda gerçekleştirilir.
İyi huylu tümörler için de kullanılır.
Göğüs ameliyatlarının çoğunda kullanılabilen robotik cerrahi, en sık akciğer kanseri, akciğerdeki iyi huylu tümörler, kistler, amfizem cerrahisi, her iki akciğerin ortasındaki (mediasten bölgesinde) tümör ve kistler, kistler için kullanılmaktadır. ve perikarddaki tümörler vb. göğüs duvarı hastalıkları ve el terlemesi, fıtık ve diyafram kası onarımı gibi tümörler, yemek borusu hastalıkları ve kanserleri, torasik çıkış sendromu gibi hastalarda sıklıkla tercih edilebilir.
Birçok avantaj sunuyor
Robotik ameliyat sırasında göğüste açılan deliklerden birinden bu bölgeye yerleştirilen kameranın büyütme özelliği sayesinde 3 boyutlu ve çok net bir görüntü elde edilebilmektedir. Kameranın özellikleri sayesinde doğal gözle çekilen manzaraya göre daha yeterli bir görüş açısı sağlamak mümkündür. Robotun göğüs içerisinde çalışan kollarının küçük ve hassas hareket kabiliyeti sayesinde çok daha fazla mikro ameliyat yapılmakta ve kanama miktarı ciddi oranda azaltılabilmektedir. Örneğin; Akciğer kanseri cerrahisinde lenf bezlerinin tamamen çıkarılması hayati öneme sahiptir. Derin ve dar bölgelerde bulunan lenf bezlerinin tamamen çıkarılması işlemi; Diğer klasik yöntemlerde oldukça zor olsa da robotun kamerasıyla yakın görüş sağlanması ve hassas küçük aletlerin dar alanda kolaylıkla çalıştırılabilmesi sayesinde işlem başarıyla tamamlanabilmektedir. Dolayısıyla günümüzde teknolojik cihazların kullanılmasıyla operasyon sırasında komplikasyon yaşanma ihtimali oldukça düşüktür. Robotik cerrahi, klasik yöntemlerle karşılaştırıldığında büyük ameliyat izleri yerine minik deliklerle estetik bir görünüm de sağlıyor.
Hızlı yumuşatma
Robotik cerrahi tekniğinin sunduğu ayrıcalıklar arasında operasyon sırasında daha az kanama ve hava kaçağının (akciğerde kesilen ve dikilen kısımlardan gelen havanın) görülmesi de görülmektedir. İşlem sonrasında hastalar çok daha az ağrı yaşayabilmektedir. Bunun nedeni ise çok daha dikkatli ve hassas çalışılmasıdır. Tüm bunların sonucunda daha az doku travması nedeniyle hastanın yoğun bakım ihtiyacı azalır ve hızlı iyileşme sağlanır.
Ameliyat sonrası nefes alma ve öksürme kolaylığı
Göğüs cerrahisinde kullanılan klasik açık ameliyatta bölgede 10-20 cm’lik bir cilt kesisi yapılarak göğüs kasları ve interkostal kaslar kesilir. Daha sonra mekanik bir alet (ekartör) yerleştirilerek kaburgalar gerilerek açılır ve bu açıklıktan ameliyat gerçekleştirilir. Robotik cerrahide 3-4 adet 1-1,5 cm’lik delikten işlem yapılır ve kaburgaların altından yapılan küçük bir kesi ile lezyon çıkarılır. Robotik cerrahide; Büyük bir cilt kesisi, göğüs kaslarının kesilip yeniden dikilmesi, kaburgaların açılıp tekrar iplerle kapatılması gerekmediği için hem hastaya hem de hekime büyük rahatlık sunmaktadır. Bu konfor, ağrının daha az olmasının yanı sıra hastanın derin nefes alma ve öksürme egzersizlerini daha kolay yapmasına olanak tanıyarak hastanın daha çabuk iyileşmesine olanak tanır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
karsiyakaajans.xyz