Dr. Ali Taha Koç: “Siber koruma milli güvenliğin bir parçasıdır”
Veri merkezi, bulut teknolojileri ve siber güvenlik gibi alanlarda geliştirilen uçtan uca çözümler sunan Turkcell, Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü olmaya devam ediyor. 28 Ocak Veri Savunma Günü Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha KoçDijital çağın ham maddesinin kişisel ve kurumsal bilgiler olduğuna dikkat çekerek bu alandaki çalışmalarını anlattı.
“Türkiye’nin verilerini Türkiye’de tutuyoruz”
Verilerin sadece taşınmasının değil, güvenliğinin sağlanmasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr.Ali Taha Koç , şunları söyledi: “Dijital çağda, yani veri çağındayız. Çağın ham unsuru kişisel ve kurumsal bilgilerdir. Bugün dünyanın en değerli ham unsuru olan veriyi elinde bulunduranlar, tüm dünyayı etkiliyor ve özellikle endüstriyel dönüşümde büyük rol oynuyor. Verinin yeni petrol olduğu günümüz dünyasında kurumların, bireylerin ve hatta ülkelerin bilgi varlıklarının güvenliğinin sağlanması odak noktamız olmalıdır. Bilgilerimizin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini korumazsak veri sahibi olma avantajımızı kaybederiz. Turkcell olarak bunu öngördük ve yıllar içinde yaptığımız yatırımlarla Türkiye’nin verilerini Türkiye’de tutacak bilgi merkezleri kurduk ve geliştirmeye devam ediyoruz. Ülke geneline yayılmış stratejik lokasyonlarda 4’ü yeni nesil olmak üzere toplam 8 veri merkezimizle hizmet vermekteyiz. “Bu veri merkezlerinde Türkiye’nin yanı sıra dünyanın önde gelen markalarının bilgilerini de güvenli bir şekilde saklıyoruz.”
“Veri Koruma Günü farkındalık açısından çok önemli”
Dijital dönüşümün yaygın kullanımının ‘siber güvenlik’ risklerini de beraberinde getirdiğinin altını çizen Dr.Ali Taha Koç, “28 Ocak 1981 tarihinde Avrupa Konseyi tarafından imzaya açılan ve ülkemizin de taraf olduğu sözleşmeye dayanarak bugün Veri Koruma Günü olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde 2016 yılından bu yana veri koruma konusunda farkındalık yaratan bu günü kutlamayı çok değerli buluyorum. “Ülkemizde siber güvenliği ve kişisel mahremiyetin korunmasını milli güvenliğin ve kamu güvenliğinin bir parçası olarak görüyoruz” dedi.
“Türkiye’yi BiP gibi yerli uygulamaları kullanmaya çağırıyorum”
Teknoloji altyapılarını geliştirirken en çok değer verdikleri noktanın veri güvenliği olduğunu belirten Dr. Dr.Ali Taha Koç , şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin verilerini ülkemiz sınırları içerisinde tutarak hem ulusal güvenliğimizi hem de geleceğimizi koruyoruz. Verilerimizin güvenliğinin bizim için sınırlarımızın güvenliği kadar önemli ve öncelikli olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. “Veri merkezlerine yaptığımız yatırımlar uluslararası alanda da ilgi görüyor.”
Türkiye’nin yanı sıra dünyanın önde gelen markalarının da bilgilerini güvenli bir şekilde saklamak için Turkcell bilgi merkezlerini tercih ettiğini vurgulayan Dr. Dr.Ali Taha Koç , sözlerini şöyle tamamladı: “Dünyanın geleceğini şekillendiren ‘veri egemenliği’, hem şirketi hem de ülkeyi rekabete dirençli kılan önemli bir faktör. Turkcell olarak, katkı sağladığımız Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı konusunda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte çalışıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızla “Türkiye Yüzyılını” “Dijital Yüzyıl” yapma hedefimizi hızla sürdürecek ve bilgi güvenliği alanındaki yatırımlarımıza devam edeceğiz. Son olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın biraz önce konuşmasında da belirttiği gibi, tüm Türkiye’yi BiP ve diğer yerli uygulamaları kullanmaya, böylece veri güvenliğimize katkı sağlamaya çağırıyorum.”
Turkcell’in 4’ü yeni nesil olmak üzere toplam 8 veri merkezi bulunuyor
- Turkcell’in uluslararası sertifikasyon kuruluşu Uptime Institute’den aldığı Tier-3 Tasarım, Tesis ve Operasyonel Sürdürülebilirlik sertifikalarına sahip 4’ü yeni nesil olmak üzere toplam 8 bilgi merkezi bulunuyor.
- Kartal, Dudullu, Yenibosna ve Ankara Söğütözü olmak üzere toplam 8 veri merkezinin yanı sıra Gebze, İzmir, Temelli ve Avrupa’da 4 yeni nesil veri merkezi ile müşterilerine hizmet vermektedir.
- Turkcell’in bilgi merkezleri toplam 42 bin 900 metrekare beyaz alana sahip.
- Veri merkezlerinde beyaz alanlar olarak adlandırılan bilgi tabanı sistemleri, bilgisayar sistemleri ve sunuculardan oluşan ağ sistemleri bulunmaktadır. Bilgi güvenliğinin sağlandığı bir alan olması ve tüm verileri içeren ekipmanların bulunması nedeniyle yalnızca yetkili kişilerin giriş yapması mümkündür.