Haber

Van’da ağaç yok slogan var

KAMYONET –Türkiye’nin orman fakiri illeri arasında yer alan Van’da, Orman İşletme Müdürlüğü’nün 2017 yılında 700 dönümlük alana 43 bin fidan diktiğini açıklamasının üzerinden 6 yıl geçti.

Bu fidanlar Gevaş ilçesindeki Ahtamar Adası’nın karşısında yükselen Artos Dağı’nın eteklerine teraslama tekniği kullanılarak dikildi. Ancak projeden geriye Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) dağın yamacına yazdığı ‘Vatan bölünmez’ yazısı kaldı. Fidanların erozyonu önlemek amacıyla dikildiği belirtilen yamaçta tek bir fidan yetişmedi.

Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Lideri Ali Kalçık

ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ TEMEL GÖREVLERİNİ İHMAL ETMEKTEDİR

Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Lideri Ali Kalçık, Van’ın orman fakiri bir şehir olduğunun altını çizerek, Orman Müdürlüğü’nün asıl misyonunu ihmal ettiğini belirterek, “Her kamu kurumunun ayrı bir değeri vardır. Ama bence en değerli kamu kurumu Orman İşletme Müdürlüğü’dür. Çünkü dünyayı daha yaşanır hale getirmek, geleceğe daha güzel bir dünya bırakmak ve yaşam kaynağımız olan ağaçları yetiştirmek dünyanın en değerli işidir. Van, Türkiye’de orman varlığı açısından sondan dördüncü sırada yer almaktadır. Böylesine orman fakiri bir yerde, Orman Müdürlüğü’nün ağaçlandırma çalışması yapması gerekirken bir dağın eteğine ‘Vatan bölünmez’ yazması gerçekten de düşünülmesi makul bir şey değil.”

Tek bir ağacın bile yetişmediği yamaçta Kalcık, OGM’nin yazdığı ‘Vatan bölünmez’ yazısına ‘Vatanı kim böldü de siz mi korumaya çalışıyorsunuz’ denilebilir. diyerek tepki gösterdi ve şöyle devam etti: “Bu kadar büyük araziye sahip, dağları kuru, ormansız bir şehirde ağaç dikmeniz gerekiyor. Bu nasıl bir popülizmdir, bu nasıl bir şovenizmdir? Bu nasıl düşmanca bir anlayıştır? Ormansız vatan neye yarar? Memleketin ormanı, suyu, havası güzelleşecek.”

‘VAN’IN ORMAN YETERLİLİĞİNE BİRÇOK KURUM HASSAS DURUMDA’

Kalçık, Van’daki ağaçsız ormanlık alanlardan da bahsetti. Türkiye’nin en büyük orman tabelasının Van’da olduğunu söyleyerek ironi yapan Kalçık, “Büyükşehir belediyesinin ormanlık alanının girişinde kocaman bir tabela var ama içinde ağaç yok. Yıllarca popülist söylemlerle bölgeyi ağaçlandırdıklarını söyleyenler, bölgeyi ağaçsız bıraktı. Fidan dikmek zor değil. Maliyeti 3-5 TL ama o fidan toprağa girdikten sonra can oluyor. Onu korumak hepimizin ortak görevidir. Ancak Van’da belediyenin ormanlık alan levhası koyduğu yer maalesef korunamadı ve çorak bir yere dönüştü. Mikroskopla bile ağaç bulamazsın. Van’ın en değerli sorunlarından biri olan ormansızlık konusunda birçok kurum duyarsız. Orman tabelalarımız var ama ormanımız yok” dedi.

Kalçık, konuşmasının devamında Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan ormansızlaşmaya da değinerek, “Şu anda Akbelen’de vahşi kapitalist bir anlayışla ormanların katledilmesi yüreklerimizi sızlatıyor. Ağaçlarımızı birkaç yatırımcıya yedirmemek için çaba harcıyoruz. Akbelen direnişini selamlıyoruz. Aynı anlayış bölgemizde de Cudi, Gabar ve Kato dağlarında devam etmektedir. Burada yüzbinlerce hektar ormanlık alan yakılıyor ve söndürülmesine izin verilmiyor. Ormanlarımızın yok edilmesi bizi derinden üzüyor ama direnmeye devam ediyoruz. Ormanlar dünyayı yaşatacak, ormanlar direnişe öncülük edecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu