Haber

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu: Mesleki eğitimle büyük çabalarla mücadele ediliyor

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, “28 Şubat’ta bizi vuranlar sadece İmam Hatip okullarına saldırmadılar. 28 Şubat’ı organize edenler bir şekilde Türkiye’deki mesleki eğitimi de hedef aldılar. O günden bu yana büyük bir gayretle mücadele ediyorlar. Bir” dedi. Biz bu noktaya kadar geldik, bundan sonra bütünsel bir kalkışı hep birlikte başaracağız.” dedi.

Şamlıoğlu, Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen “Sektörel İşbirliği” toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanlığı olarak mesleki eğitime ilişkin bazı özel dönüşümleri merkeze almaya çalıştıklarını söyledi.

Mesleki eğitim konusunda ülkede ortak bir anlayışın bulunduğunu ancak velilerin çocuklarını mesleki eğitime yönlendirme konusunda ciddi tereddütleri olduğunu belirten Şamlıoğlu, “Bakanlık olarak bu algıyı bir şekilde düzenleyecek, onaracak önemli çalışmalar yapmamız gerekiyor. Mesleki eğitim algısına ilişkin illerde.” söz konusu.

Türkiye’nin kalkınmasını ve büyümesini hedefleyen mesleki eğitimin Türk Yüzyılı için büyük değer taşıdığını vurgulayan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu, şöyle konuştu:

“Milli Eğitim Bakanlığı olarak ilk yapmaya çalıştığımız konulardan biri de mesleki eğitim algısını düzeltmek olacak. Bunun için hep birlikte çalışacağız. Farklı platformları kullanarak sosyal medyanın emek, gayret ve emeklerini paylaşacağız. Çocuklarımıza mesleki eğitimde, çocuklarımızın kaliteli eğitim süreçlerinin yanı sıra, Türkiye’deki sanayicilerimize, işletmelerimize “Toplum olarak, bakanlık olarak, dünyamızın katma değerinin nasıl katma değere dönüştüğünü anlatmak zorundayız. Türkiye’nin büyüyen gücüne. İkinci en kritik sorunumuz ise mesleki eğitim sorunuyla ilgili 81 ilde çok sistemli çalışmalar yapmak zorunda olmamız. Önce bakanlığın, ardından da illerimizdeki valilerimizin destekleriyle.”

Sektörel Bütünleşik Okul Modeli

Yeni dönemde Sektörel Bütünleşik Okul Modelini hayata geçireceklerini anlatan Şamlıoğlu, şöyle devam etti:

“Okullarımızın alanlarını Samsun iş dünyasının, tüccarlarının, şirketlerinin ve sanayicilerinin ihtiyaç duyduğu alanlarla ilişkilendirmek. Okullarımızı alan ve bölümler bağlamında bölümlerle bütünleştirelim. Sadece 12. sınıftan değil 11. sınıftan itibaren de okullarımızı bölümlerle bütünleştirelim. Sınıftan itibaren çocuklarımız işletme eğitimi ve öğretimi alacak. Bağlantıyı iç içe geçirecekleri mekanizmayı kuralım. Bu çok büyük bir fırsat sağlayacak. İkinci olarak burada çok değerli bir şey söylüyorum arkadaşlar, umarım bir çerçeve içerisinde yönetmeliği yayınlarız. Hafta Arkadaşlar yeni bir okul modelini hayata geçiriyoruz Sektör İçi Okul Modeli… Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak gece gündüz okullar yapsak ve o okulların laboratuvar ve atölye standartlarını sürekli yenilesek bile ne yapılabilir? Birkaç yıl sonra ne olur? O atölye ve laboratuvar standartları aşağıda kalabilir. Yeni dönemde artık işletmelerimizi makul nitelikler çerçevesinde okul olarak göreceğiz. Özellikle sanayi bölgelerindeki işletmelerimize ‘Burası burası’ diyeceğiz. ‘ “Burası bizim okulumuzdur” tabelamızı oraya asacağız. Milli Eğitim Bakanlığı olarak o işletme içindeki bölümdeki ilgili meslektaşlarımızla birlikte program yazacağız. Öğretmenimiz orada olacak, öğrencilerimizi biz belirleyeceğiz. Bölümle birlikte sektördeki çocuklarımız ne yapacak, “Üretime dahil olacaklar.”

Bu uygulamayla sanayicilerin de gelişeceğini, öğrencilerin girişimci olup kendi işlerini kuracaklarını belirten Şamlıoğlu, “Gençlerimiz teknolojiyi modelleyen değil keşfeden bir akılla çalışacak. Aynı zamanda tüm insanlığa daha fazlasını öğretecek. Adil dünya mümkün. Bunun ahlaki merkezi mesleki eğitimdir. 28 Şubat’ta bizi vuranlar sadece İmam Hatip okulları üzerinden saldırmadılar. 28 Şubat’ı organize edenler bir şekilde Türkiye’deki mesleki eğitimi de hedef aldılar. O tarihten bu yana büyük çabalar sarf edildi. O zaman bunu bir noktaya getirdik, artık bütünsel bir yaklaşımımız var, hep birlikte bir atılım gerçekleştireceğiz, bu mesleki eğitimle birlikte olacak ama burada sanayicimize, iş adamlarımıza, işverenlerimize çok önemli görevler düşüyor. Bu çocuklarla birlikte, öğretmen arkadaşlarımızın büyük emekleri ve okul müdürlerimizin büyük emekleri ile yetiştirdiğimiz, sizlere emanet ettiğimiz çocuklarımızın da haklarını sizlerle birlikte koruyacağız. Her zaman arkanızda olacağız. Siz de bu çocuklara destek olun. “O çocuklarımıza burs ve nitelikli istihdam sağlanacak” dedi.

Samsun Valisi Orhan Tavlı ile Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz’ün konuşma yaptığı “Sektörel İş Birliği” toplantısının sonunda katılımcılarla soru-cevap bölümü gerçekleştirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu